diumenge, 22 de febrer del 2009

L'Institut Ignasi Villalonga d'Economia i Empresa


Què és l'IIVEE?

L'Institut d'Economia i Empresa Ignasi Villalonga és una institució que agrupa empresaris, professionals i institucions de Catalunya, Andorra, el País Valencià, les Illes Balears i de la Catalunya Nord amb la intenció de fomentar la cooperació entre les regions del Mediterrani nord-occidental, a partir d'unes coincidències històriques, lingüístiques, socials, i de mentalitat empresarial. Aquest objectiu passa per aprofitar les potencialitats i sinèrgies d'aquest gran territori estratègic que forma l’Euroregió de l’Arc Mediterrani davant els canvis econòmics i polítics que s'estan produint a Europa en l'actualitat.

L'Institut, nascut a la ciutat de València, comptà en una primera etapa amb la col•laboració d'un grup d'economistes, empresaris i professionals al qual han anat sumant-se'n progressivament altres, provinents dels territoris d'aquesta Euroregió de l'Arc Mediterrani (Euram) compartida per diverses regions amb interessos i objectius comuns. A més dels socis, l'Institut Ignasi Villalonga ha comptat amb l'impuls des del seu començament de diferents entitats econòmiques i institucions com les Cambres de Comerç de l’Arc Mediterrani, els governs autonòmics de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears i el del Departament dels Pirineus Orientals a l’estat francès. També de més de dos – centes institucions entre associacions empresarials, fires comercials, bancs, caixes d’estalvis, multitud d’empreses, organismes internacionals com la Unió Europea o l’Organització Mundial del Turisme, entre moltes altres.

Al llarg de més de sis anys d’activitat, l’Institut Villalonga, a més dels congressos, conferències i publicacions realitzades a tot l’arc mediterrani, ha celebrat anualment les Jornades Econòmiques de l’Euroregió de l’Arc Mediterrani reunint a més de tres-centes empreses a cada convocatòria i lliurant, amb col•laboració de gran part de les Caixes d’Estalvis de l’Euram, més de vuitanta beques a la investigació de l’economia i l’empresa de l’arc mediterrani. Les anteriors jornades econòmiques s’han realitzat a la ciutat d’Alacant (2002), amb ocasió de creació de la Càtedra Ignasi Villalonga, a Castelló (2003), amb un congrés dedicat a les infraestructures de transport, a Barcelona (2004), dedicat a les Euroregions, a Palma de Mallorca (2005), amb un congrés internacional de turisme, i a València (2006), juntament amb l’organització d’un congrés internacionals d’activitat portuària al mediterrani.

Qui fou Ignasi Villalonga?

Financer valencià (València, 1895-Benicàssim, 1973) que dugué a terme una intensa activitat econòmica i política. Fundador del Banc de València i del Centre d'Estudis Econòmics, també fou president de la Cambra de Comerç de València, impulsor del Banc Central i de moltes empreses, com ara la Union Naval de Levante, Dragados y Construcciones, Fuerzas Eléctricas de Cataluña, o de la Compañia Española de Carburos Metálicos.

En el plànol polític Ignasi Villalonga destacà sobretot per la seua implicació en la recuperació de la cultura i de la identitat valenciana durant els anys anteriors a la guerra civil. Així, fou militant de la Joventut Valencianista, a través de la qual establiria contacte amb la Lliga Regionalista de Catalunya de Francesc Cambó. Fou gràcies a la seua amistat amb el polític barceloní que aquest el cridà perquè ocupara el càrrec de Governador General de Catalunya durant un període especialment conflictiu l'any 1934.
*

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada